söndag 26 april 2009

Desperat

Inte heller sista dagens nötande gav någon utdelning. Nu var goda råd dyra och det var dags att att spela ut trumkortet, en tur i Nynäshamns skärgård med Sveriges med renomerade fikeguider.
Efter en tacobuffè i Bälinge på fredagskvällen så ringde fiskeklockan ännu en gång i ottan. Nu jävlar!
Ett fantastiskt väder även denna dag med sydvästliga vindar gjorde att vi och guiden Pelle Jältsten vågade oss på att vara en aning optimistiska. Pelle hade haft fisk i båten på dom två senaste turerna. Detta var ju iofs ingen garanti men ändå ett gott tecken.

Vid första stoppet var en havsvik ett par distans ut från marinan gjorde vi stopp och två av oss laddade spöna med "dräparna". Kompinerade skeddrad med en spinnare framtill som enligt Pelle hade gett utdelning dom tidigare dagarna. Ola valde ett mer tradiotionellt skeddrag, silvergrönt med svarta prickar som hade en aptitlig gång i vattnet. På femte kastet kom det äntligen, ett härlig distinkt ryck i draget bara ett par meter från båten. Gjorde mothugg. Ingen fast fisk, bara tomhet, ett snopet anlete och en virvel i vattnet som bevittnade om grov fisk. Ingen av de andra fick påhälsning. De kommande stoppet hade Ola ytterligare drag i linan men inte heller denna gång resulterade mothuggen i fast fisk.

Innan lunch gjorde vi stopp vid några grynnot utanför en ude som såg lovande ut. Efter några kast hade Mattias ett helt koppel av nyfikna havsöringar med intill båten men matklockan hade tydligen inte ringt.

Under eftermiddagen hade vi ytterligare ett par fiskar med oss intill båten men inte längre än så.

17:30 på lördagen kunde vi summera 4 fiskedagar. En stor jävla besvikelse. Det är ngn som har roat sig med att räkna ut att det går ca 30 mantimmars effektivt fiske per fångad havsöring. Vi har kommit upp i precis det, så den teorin har vi tagit död på en gång för alla.

Det är bara att bita ihop och planera för kommande turer. När vattentemperaturen i dalälven går upp till ca 12 grader, så händer det att havsöringarna backar tillbaks ur älven ut i havet för att äta upp sig. Legenden talar om ett ibland fantastiskt fiske, vid landnära i områden runt Dalälvens mynning. Med det här vädret kan det komma att inträffa inom en dryg vecka. Temperaturen låg idag på 7 grader.

Hoppet är det sista som överger oss fiskare.