torsdag 30 juli 2009

Fiskerapport






På plats sen 2 dagar tillbaks i Ammarnäs. Tyvärr så har det kommit lite för mycket regn än vad är bra för fisket. När vi körde in i Ammarnäs så möttes vi av mycket högt vattenstånd och grumligt vatten. På 3 dagar hade det kommit 120 mm regn vilket gjort att Vindelälven hade närmare metern över normalt vattenstånd.

Den första dagen begav vi oss till ett område ca en halvmil sydväst om Ammarnäs. Efter en rejäl stigning så nådde vi efter ca 90 minuters vandring ett tjärnområde som skulle hålla ett gott bestånd av öring. Öring fanns det men den var förvånadsvärt liten i storlek. Vi fick ingen som ens platsade som stekfisk.

Första delen av gårdagen spenderade vi i Tjulån i jakt på harr. Fortsatt högt vattenstånd (men sjunkande) gav 7-10 harrar, 2 över minimimåttet på 35 cm. Kvällen och natten förlades till Vindelån, uppströms Ammarnäs i förhoppning på storöring men vi gick bet. Trots detta en fantastisk kväll vädermässigt i ett formidabelt landskap.

Vi funderar på att byta område imorgon då vi vill få lite lägre vattenflöden. Är fast beslutna att göra en snygg avslutning på veckan.

/ Ola & Mattias

måndag 27 juli 2009

På väg


Jag och brorsan sitter i bilen och passerar snart Lycksele på vår väg upp mot Ammarnäs. Förhoppningarna om ett lyckat fiske har stigit i takt med de förbättrade väderprognoserna för den kommande veckan. Om dessa kommer att infalla återstår ju docka att se. För att citera min bror, "din kropp kan inte lösa in de checkar din mun skriver ut".

På återhörande inom kort,

/Ola & Mattias

Lördagen den fjärde Juli var det så dags för den årliga havsfiskeresan till Kvenvear på Hitra. Resan är egentligen mer av familjekaraktär än en hardcore fiskeresa och ett mycket trevlig inslag tillsammans med många gladlynta och fiskeintreserade människor.
I juni hade förhållandena varit optimala. Västliga vindar, varmt och soligt väder, samt ett hav som gick att spegla sig i. Prognosen för vår vecka var inte riktigt lika bra... Väl framme infriades prognosen. De första dagarna blåste det relativt starka vindar skiftandes mellan nord och ost, och sjön gick väl högt för att vi på ett bra sätt skulle kunna hantera den med våra 6-meters aluminiumbåtar. Skärgården runt Hitra kan dock i sina bästa stunder bjuda på ett bra lyrfiske från land, och de första dagarna ägnades fisket åt detta. Lyrfiske från land är ett väldigt intressant fiske och bjuder på snabba kraftiga hugg och stridbar fisk. Med rådade vindläge blev resultatet i år relativt magert, med en fisk på drygt 4 kg som toppnotering.
Inför sista fiskedagen var resultatet som ni nu säkert förstått inte det bästa varför en sedan tiidgare inbokad tur med guide kändes som den sista utvägen. Det gick fortfarande hög sjö men med en 12-meters katamaran går mycket att hantera. Kl 04:00 på morgonen avgick vi mot den 3 mil långa resan mot Örnklakken. Örnklakken kan erbjuda ett bra sej och torskfiske och på de djupa kanterna runt om finns en hel del långa och uer. Vår målsättning var sej.
Fisket inleddes trögt. Efter cirka 2 timmar lyckades dock Eskil att få en sej på 11 kg. Nu fanns det hopp igen!
Sakta men säkert släcktes våra förhoppningar och efter ytterligare två timmar hade ingen av oss lyckats få ngn ytterligare fisk värd namnet. Ja förutom guiden då som vid ett obevakat ögoblick kastat i sin jigg och tagit en fin sej, också den på ca 11 kg. Vi bestämde oss för att pröva ett ställe till innan vi senare skulle övergå till fiske efter uer. Stämningen var relativt dämpad vid det här laget och det snackades minst lika mycket som det fiskades.
Direkt på nedsläpp fick Andre napp och upp kom en fin matfisk på ca 3 kg. Nu fanns det hopp igen. De kommande 2 timmarna skulle däcket på katamaranen komma att målas i rött. På varje snabbt sänkt eller invevad pilk fanns sej att hämta. Guiden sprang som en skållad råtta runt däcket för att gaffla all fisk. Min egenhändigt egentillverkade kläpp, "Dräparn" fick oxå luftas en hel del. Det var inga rekordfiskar, men ändå fina fiskar på mellan 2-8 kg. De som till en början använde upphängare fick uppleva kraften av upp till 5 sejar som livligt knyckte i spötoppen. De två sista timmarna på örnklakken gav oss ca 330 kg sej som kommer att smaka gott i vinter.

Resan var i sin helhet som vanlig väldigt lyckad. Tack till er som var med.
Vi ses igen i Kvenvaer v.28, 2010!

/Mattias